Home » , » Isu Blogger : Fenomena Baru Atau Lama

Isu Blogger : Fenomena Baru Atau Lama

Assalamualaikum..malam ni caer nak berkongsi satu isu yang rata2 pasti akan bersetuju, ada yang akan geleng2 kepala, ada yang angguk2 kepala dan ada yang akhirnya akan bertanya pada diri sendiri tentang isu ni...sebenarnya sudah lama caer berhajat nak post entri ni asbab terlalu ketara fenomena ni berleluasa sampaikan caer sendiri kurang faham kenapa dan mengapa situasi macam ni berlaku...cuba tengok pada komik strip ringkas di bawah..

Apa pandangan korang semua? pernah tak korang mengalami situasi yang sama? situasi pertama (doodle lelaki) masalah yang paling kerap berlaku iaitu prinsip "I follow you, you follow me back"...boleh dikatakan setiap hari ada sahaja link yang ditinggalkan di ruangan chatbox, komen dan dalam page group blogger...ada yang beranggapan ada follower ramai barulah meriah blog dan motivasi untuk berblogging lebih tinggi...instead, perasaan teruja tu hanya bersifat sementara berbanding keterujaan korang setiap kali menulis entri...for sure, kalau entri korang bagus, ada attitude, blog kemas dan mesra pengguna blog korang tak perlu menjemput apatah lagi mempromosi asbab blogger2 sekarang sudah semakin celik dalam memilih...

Situasi kedua (doodle perempuan) ni terjadi asbab terlalu menginginkan pulangan daripada berblogging dengan lebih cepat...mudahnya linkies seperti churp2, youthsay dan macam2 lagi linkies berdaftar selalunya diletakkan dalam chatbox dan ruangan2 tertentu...walaupun sudah beberapa kali remind strictly, linkies ni masih berterbangan bebas dalam ruangan chatbox...kalau diikutkan hati ramai blogger akan memilih untuk banned as spammer kepada linkers tapi atas rasa belas kasihan ramai yang membiarkannya...so pada yang berbuat demikian, silalah mohon izin pada tuan blogger dan ingat bahawa matlamat tidak menghalalkan cara...masih ada ruang dan peluang untuk korang meraih pulangan jika rajin berusaha

P/s : caer berharap segala teguran tidak disalah erti dan masing2 muhasabah diri sebab blogging is for fun and medium for finding new friend...jika ada yang terasa hati caer mohon maaf..semoga blogger2 akan semakin maju dan semakin bersatu..together we stand under one roof !!

24 comments:

MyMy said...

rasanya isu paling rare sekali ialah 'u follow me, i follow u'..

dulu my macam tue juga.. excited kan sebab nak ramai follower tp bila daa masak sangat dengan dunia blogging ni.. dah tak amal mcm tu daa..

lagi suka jd silent reader.. comment.. blogwalking..

psl linkies spammer tu.. mana2 blogger yg da arif sgt dgn blog,msti ada yg tk nk letak chatbox..
tp yg skrg ni makin terer..letak dlm entry pula.. hehe

apa pn, rindu laa blogger2 time awl thun 2010.. :)

Natasha said...

almost 2 months brbelog, x penah lg gune i follow u, u follow me back. biasenye sy jemput singgah ke blog je :) mmg klu bloeh nk org follow, tp ayat die tu mcm memakse plak..setgh org x suke kot..huhu

Roslina Mohd Jelani said...

yup..setuju dengan caer..first pasal "i follow u,u follow me back"..mcm memaksa pulak utk follow dorang kn..sy lebih suka jd silent reader dan tinggalkan komen pd blog..then,link dkt shoutbox tu mmg dah salu sgt terkena..+_+

eyqa amin said...

ouw, sy budak baru belajar...xtaw sgt pasal hal2 yg mcm nie...hee

Nick Nashram said...

aq baru 2 bulan msk dalam dunia blogging ne..followers pon x rmai..setiap kali wat entry baru post je dekat group blogger kat fb..tapi aq x tulis "follow me,i'll follow u back"..kalo entry bgs org baca..nak jadi follower kita xyah r pksa kan..kalo buat camne, kita tulis blog bukan brdasarkn apa yg kita suka tapi sbb semata-mata nak kejar trafic ngan follower.

MR. LONELY said...

cikgu caer, jum kite belasah je dorg2 yg buat mcm tu, wachaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Cik Penguin_Solehah said...

tq untuk perkongsian ilmu ni,bagus untuk semua bukan shja newbie.. just enjoy with blogging =)

uncle said...

bagus sungguh info..sebagai peringatan kepada blogger lain termasuk uncle ...

uncle lebih bersifat perikemanusiaan..tak de sampai nak ban orang..sebab uncle tau..lambat laun depa akan sedar...

misz_eyza said...

setuju bangat dengan kata2 kamu caer...


akak rasa yg dudel lelaki tue blg diterima pakai alasan tue sebab dengan tumbuhnya banyak2 blog maka pemilik blog baru nie rasa perlunya follower yg ramai utk kenal blog mereka.

tapi yg akk paling sakit hati apa yg caer ceritakan dalam dudel perempuan itu...kita buat shoutbox dgn niat memudahkan utk kita berkunjung balas ke blog mereka tp bila buka link yg diberi rupa2nya tipah tertipu...tipah dgn tanpa rela hati telah klik iklan yg memberi duit cara mudah pada mereka.

caer sasuke said...

@MyMy yup..caer mengaku mule2 dulu rase seronok bila follower ramai..tapi bile dah lama blogging caer perhati ramai follower tapi komen sangat sikit..tak selaras dengan dengan kuantiti follower

caer pon macam my suka jadi silent reader, komen certain entri dan blogwalking kaau internet laju

linkies tu caer tak tahu nak kata macam mana..buih dah mulut remind..huhu

caer pun rindu masa blogging mua..friendship lebih wujud masa tu =)

caer sasuke said...

@Natasha sebenarnye niat berbogging bukan untuk jadi famous..tapi kalau dah rezeki dan takdir mana mungkin kita mampu nak tolak..so depend pada reader..caer tahu semua sudah semakin celik dan bijak untuk memilih =)

caer sasuke said...

@Roslina Mohd Jelani ade 2 situasi..kadang2 ada yang betul2 follow dan ada yang sebaliknya..semacam satu virus pelik bilamana kita rasa terdesak nak ramai follower..pasal linkies tu caer memang dah tak tahu nak buat macam mana..rasanya kesedaran akan timbul nanti..insyaAllah

caer sasuke said...

@eyqa amin ok time to learn eyqa..=p

caer sasuke said...

@Nick Nashram follower bukanlah penentu kualiti blog..pada caer bagus kiranya kita berkawan walaupun hanya sebagai kawan maya..yup betol caer setuju..entri bagus reader akan baca dan tanpa paksaan dorang akan follow kita..blogging bukan hanya berakhir pada kuantiti follower tapi kepuasan,passion,keseronokan dan train kita untuk menulis..including cara nak luahkan perasaan..=)

caer sasuke said...

@MR. LONELY nak smackdown ke?haha..lawak2 =p

caer sasuke said...

@Cik Penguin_Solehah same2..ada ilmu kita kongsi..baru sama2 maju..yup as you say, enjoy blogging =)

caer sasuke said...

@uncle hehe..bagusnya uncle..anyway thanks uncle sudi komen entri budak sekolah =p

caer setuju dengan uncle..tak sampai hati nak ban sebab semuanya akan sedar satu hari nanti =)

caer sasuke said...

@misz_eyza ye yang pertama tu caer setuju..mungkin dengan cara tu motivasi nak berblogging makin tinggi hari demi hari..mungkin semuanya boleh consider...

tapi macam akak cakap..situasi kedua, terlalu banyak linkies yang seolah2 nak mengaburkan pandangan kita..bahasa mudah senang nak tipu kita..harus diingat hasil klik tu tak bagus kalau kita tak redhakannya..so mintak izin terlebih dulu..itu lebih baik =)

uncle said...

entry budak sekolah apa ntah...kira ok lah ni..kalau cikgu...boleh kasi A+ hahahaha

caer sasuke said...

@uncle fuyyo gred cemerlang la tu..hehe..takda la uncle..sambil ingatkan orang caer pon ingatkan diri sendiri =)

MyMy said...

@caer sasuke ehh caer start bloggin bila erk?? asanya blogging skrg tk sama mcm dulu kot.. hehe skrg ni org lg kejar followers, side income, n populariti.. some of them laa.. tk suma.. huhu

ramai member blogger lama yg rapat skrg ni daa kurg aktif.. alahai..

caer sasuke said...

@MyMy da 2 tahun klu x silap..ye blogging dulu sangat2 seronok sebab ukhuwah memang ada..rasa best sangat2 masa tu

setuju..ramai dah kurang aktif dan ramai yang dah berkomitmen..so kurang upte..=(

Cik Pensil said...

hai saya dah follow sini , follow balik ya ?? :D

hehe

caer sasuke said...

@Cik Pensil hehe..erk camtu ke? =p

 
copyright reserved by caersasuke