Home » , » Peliharalah Mereka Sebaiknya Wahai Kaum Adam

Peliharalah Mereka Sebaiknya Wahai Kaum Adam


Assalamualaikum...alhamdulillah caer masih lagi diberi peluang untuk mencoret sekelumit rasa dalam blog ni...dipendekkan cerita tadi caer buka laman sosial facebook dan sesuatu berlaku yang memeranjatkan caer...rasa lidah terkelu seketika dan rasa sangat2 simpati pada nasib seorang gadis yang tidak berdosa ini...caer rasa sebaiknya caer merahsiakan identiti gadis tu atas asbab untuk menjaga aib dan maruah gadis tersebut...rasa sangat2 terpanggil untuk mencoret sedikit rasa terkilan kerana gadis ini diperkosa oleh darah dagingnya sendiri...rasa luntur hati caer membaca statusnya...sampaikan satu masa lagi gadis tersebut mengatakan hal yang sama berlaku bila berpacaran dengan kekasihnya...dia sekali lagi diperkosa sehingga hamil...


Buat sahabat2 di luar sana terutama golongan adam, jagalah,peliharalah,bimbinglah dan didiklah wanita kerana itu sudah menjadi tugas kamu sebagai khalifah di muka bumi ni...sesungguhnya tugas seorang lelaki ialah membimbing dan bukannya dibimbing...buat sahabat2 wanita pula peliharalah kesucianmu sebaiknya kerana itulah harta yang paling mahal dalam hidupmu

P/s : sebelumnya caer mohon maaf kalau entri ini agak menyinggung mana2 perasaan...ini kali pertama caer mencoretkan luahan sebegini dalam blog...semoga apa yang caer sampaikan tidak disalah tafsir dan menjadi suatu wadah dalam memelihara akhlak dan pergaulan...wallahualam

14 comments:

Koding said...

Koding Berkata:

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."
(Surah Al-Isra' 17: Ayat Ke 32)

caer sasuke said...

koding : syukran atas perkongsian koding..=)

..cik hana.. said...

Imam Ibnu Qayyum al Jauzi berpendapat: “Barang siapa yang mampu menjaga empat perkara
ini, dia menyelamatkan agamanya. Al-Lahazhat (pandangan pertama), al-Khatharat (fikiran
melintas di benak), al-Lafazhat (lidah dan ucapan), al-Khathawat (langkah nyata untuk sesuatu
perbuatan).

:)

caer sasuke said...

cik hana : syukran..perkongsian anda amat caer hargai..=)

Eyeme said...

terima kasih utk ayat yg sangat2 berguna..tak kiralelaki ataupun perempuan.. :D

caer sasuke said...

eyeme : berpesanlah walau sepotong ayat =)

::WafaIrdina:: said...

kesah yg sgt meyayat hati
susahny nak cari lelaki yang baik zaman skunk
senaliknya juga wanita
umat akhir zaman
emm

*mudah2an sentiasa tergolong dalam kalangan org2 yg sentiasa mperoleh hidayah drNya

miranadia said...

ya Allah...kesiannya kat dye...kita doakan hidup dy baik2 aje dan dirahmati....

merahitujambu said...

saling igt mengingati itu bagus..=)

AsH ShiKaNo said...

skrg mnusia agungkan nafsu lupekan iman, mtk dijauhkan dr kehidupan kite seharian :)

caer sasuke said...

wafalrdina : ameen..mudah mudahan hendaknye..moga2 kite akan sentiasa dilindungi olehNya

caer sasuke said...

miranadia : smlm caer jd bingung skjap..agak terkejut bace status yg dipost..same2 kite berdoa supaya budak tu tabah hadapi ujian ni

caer sasuke said...

merahitujambu : berpesan2 walaupun sepotong ayat..harap2 ia membawa kebahagiaan dlam hidup kite =)

caer sasuke said...

ash shikano : ameen..bermohon pada Allah dijauhkan dari godaan syaitan

 
copyright reserved by caersasuke